• TOM YAM

    Meer dan alleen soep...

Tom Yam

Het is een beetje een publiekslieveling. Niet alleen van de Thai, maar ook van veel Nederlanders die hun hart aan de Thaise keuken hebben verloren: tom yam. Een pittige, beetje zure soep met knoflook, limoen, champignons, citroengras, chilipepers, basilicum en koriander. Waarschijnlijk is 'tom yam goong', de versie met garnalen de populairste, maar zoals jullie weten bestaan Thaise gerechten altijd in vele soorten en maten. Je kunt dus ook aanschuiven voor tom yam met kip, tofoe of kokosnootmelk. Een paar honderd jaar geleden schreef de Thaise dichter Sunthorn Phu al dat de kunst om een goede tom yam te maken een wenselijk onderdeel is van de charmes van een vrouw. Blijkbaar maakten mannen in die tijd nog geen soep. Veel later liet Koning Chulalongkorn, die aan het begin van de twintigste eeuw regeerde en in veel opzichten zijn tijd ver vooruit was, het gerecht opnemen als officieel onderdeel van de Koninklijke Thaise Keuken. Hij was enthousiast geworden nadat hij het ergens in de provincie had geproefd. Tom yam heeft zich dus bewezen. Je koopt het in Thailand vers, als instant noodles of je bestelt het als gebakken rijst. In Nederland eet je het in een restaurant, komt het vaak uit een pakje, is het een bouillonblokje of maak je het zelf met een goede pasta als basis. Toch blijft het niet bij deze mogelijkheden. De smaak (en de naam) tref je in Thailand, in veel andere Aziatische landen en zelfs ver daarbuiten aan. Je hoeft in Azië niet ver te zoeken om het als smaak van rijstcrackers, broodstengels of voorgebakken toast aan te treffen. Een grote fastfoodketen serveert gebakken kip met tom yam smaak en er zijn restaurants met hamburgers in dezelfde smaak. Er zijn overal verpakte zakken gefrituurde snacks, gedroogde vis, krokant zeewier en pinda's met tom yam smaak te koop. Vooral in Japan lijken Thaise snacks populair. Tom yam is daar maar een van de vele Thaise smaken.

Tom Yam
Tom Yam

Kunstenaar Vorrabit Pornkerd

Hij heeft een nogal opvallend en misschien niet zo smaakvol t-shirt ontworpen dat Tom Yum Goong heet, met een soort van sexy garnalenvrouw erop.

Tom Yam

Tom yam bier

In Engeland zijn er verschillende brouwerijen die een tom yam bier hebben gemaakt.

Tom Yam

Tom yam Gose

In de Tom Yam Gose van Wild Beer wordt een traditioneel Duits bier aangevuld met koriander en zout.

Tom Yam

Tom yam poster

De inspiratie houdt niet op bij eten en drinken. In de bekende 'Keep Calm' poster-serie, die mensen een beetje wil laten onthaasten verscheen 'Keep calm and eat Tom Yum'.

Als je zin hebt in tom yam kun je kiezen uit instant noodles (natuurlijk), currypasta's, ramen (Japanse noedelsoep), maar ook chips, andere tom yam zoutjes en spaghetti. De Japanse Domino pizza keten serveert een pizza tom yam. In de Verenigde Staten kun je je Tom Yam nootjes gewoon bij Amazon bestellen. Gemak dient de mens. Er zijn nog meer variaties mogelijk! In Maleisië verkopen ze popcorn met tom yam smaak en we vonden ook maistortilla's gevuld met tom yam. In Thailand zelf wordt her en der door liefhebbers tom yam ijs gemaakt! Wie wil dat nou niet eens proeven? Kortom: de naam van de Thaise tom yam is wereldwijd gevestigd. Kijk maar eens goed en je ziet veel restaurants die de naam Tom Yam of Tom Yam Goong hebben gekozen, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Ook creatieve geesten die met de smaak van drank experimenteren, hebben zich laten inspireren. Niet alleen in Thailand, ook daarbuiten kun je in hippe bars een tom yam cocktail bestellen, meestal met wodka, limoen, citroengras en chili. Klinkt best goed, toch? Nog bonter maken bierbrouwers het. In Engeland zijn er verschillende die een tom yam bier hebben gemaakt. In de Tom Yam Gose van Wild Beer wordt een traditioneel Duits bier aangevuld met koriander en zout. De Thaise arm rijkt ver, ook in Florida wordt (bij Tomoka) Tom Yam bier gebrouwen. Zo ver hoef je het overigens helemaal niet te zoeken, want de Amsterdamse brouwer Oedipus heeft ook een Thais bier. Zoals ze zelf zeggen: een Thais gerecht gevangen in een tripel. Het bier heet Thai Thai en heeft galangal (gember) en de tom yam smaken citroengras, koriander en chilipeper. De inspiratie houdt niet op bij eten en drinken. In de bekende 'Keep Calm' poster-serie, die mensen een beetje wil laten onthaasten verscheen 'Keep calm and eat Tom Yum'. Die spreuk is terug te vinden op t-shirts en hoodies. Voor de Amerikaanse internetwinkel Cafepress is het einde een beetje zoek.

Tom Yam
Tom Yam

Amerikaanse Cafepress

Ze moeten daar wel ontzettende grote fans van de Thaise keuken zijn, want ze leveren koffiemokken met de afbeelding van een bord tom yam.

Tom Yam

Bijzettafel Tom yam

De Franse ontwerper Cedric gaf zijn strak vormgegeven stoel de naam Tom Yam mee. Om de soep op te zetten, denken wij dan maar.

Tom Yam

The Movie

Filmregisseur Prachya Pinkaew noemde in 2005 zijn actiefilm Tom Yum Goong, naar een restaurant dat een rol in de film speelt.

Ze moeten daar wel ontzettende grote fans van de Thaise keuken zijn, want ze leveren t-shirts of koffiemokken met de afbeelding van een bord tom yam erop. Voor wie wil hebben ze ook linnen tasjes, juwelen (!) en kussenslopen met dezelfde afbeelding. Origineler is de kunstenaar Vorrabit 'Bang' Pornkerd. Hij heeft een nogal opvallend en misschien niet zo smaakvol t-shirt ontworpen dat Tom Yum Goong heet, met een soort van sexy garnalenvrouw erop. Hot en spicy, aldus de maker. Filmregisseur Prachya Pinkaew rekende ook op de aantrekkingskracht van een titel met eten op het Thaise publiek. Hij noemde in 2005 zijn actiefilm Tom Yum Goong, naar een restaurant dat een rol in de film speelt. Of de titel de reden is weten we niet, maar de Thai wisten de bioscoop massaal te vinden. De film was een paar weken lang de best bezochte film van het land. In 1997 begon in Thailand een financiële crisis die zich al snel over Azië verspreidde. Thailand was 'hot' als financiële markt, maar werd dus zuur. Mogelijk heeft de crisis daarom de bijnaam de Tom Yam Goong crisis gekregen, al kan de soep er natuurlijk niks aan doen. En wat de soep met meubels te maken heeft, weten we ook niet maar de Franse ontwerper Cedric Ragot gaf zijn strak vormgegeven stoel, schommelstoel en bijzettafeltje de naam Tom Yam mee. Om de soep op te zetten, denken wij dan maar.Tom Yam

Wij hebben een aantal heerlijke Tom yam soep recepten voor je!

Lees verder...

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: enquiry@onoffspices.com

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu