Noedels in de ruimte

Organic App


 • Toen de Taiwanees-Japanse uitvinder Momofuku Ando zestig jaar geleden de instant noodles ontwikkelde kon hij niet vermoeden dat ze nu wereldwijd massaal zouden worden gegeten. Hij bedacht noodles die heel kort op hoge temperatuur in olie werden verhit zodat het vocht verdampte. Dat maakte ze langer houdbaar. Toch was het geen gat in de markt, ze waren veel te duur. Zes keer duurder dan de verse noedels die je toen overal in Japan kon kopen.

  De populariteit van de instant noodles in Japan groeide desondanks, maar toen in het begin van de zeventiger jaren de noodles in een stevige plastic cup op de markt verschenen, ging internationaal het hek van de dam. Zoveel gemak was voor veel mensen onweerstaanbaar. Je hoefde niet eens meer op zoek naar een bord en een lepel (die zat er bij). Alleen heet water was nog nodig voor een snelle, betaalbare en vullende maaltijd. Ook cup noodles zijn bedacht door Momofuku Ando, naast uitvinder inmiddels ook de baas van een groot noodles bedrijf.

  Jarenlang hoorde je over cup noodles dat ze niet erg gezond waren. De noedels bestaan uit tarwemeel, palmolie en worden op smaak gebracht met onder meer kruiden, zout (ook voor de houdbaarheid), smaakversterker MSG en suiker. Gelukkig is er veel veranderd. Er zijn inmiddels ook volkoren noedels, noedels met minder zout, zonder olie of met extra eiwitten. Je kunt ook zelf verse groenten, wat vlees of een ei toevoegen.

  Er worden, volgens de World Instant Noodles Association (ja, die bestaat echt), elke dag wereldwijd zo'n 280 miljoen porties instant noodles gegeten. Tachtig procent daarvan wordt in Aziatische landen verorberd. Koreanen, Vietnamezen en Indonesiërs zijn er het gekst op.

  Ook in Thailand zijn instant noodles populair. Ze zijn handig, snel en erg goedkoop. Je hebt al een portie voor zo'n 15 cent. Ze worden op straat verkocht, met vlees, groente of garnalen als toevoeging. In de supermarkten vind je rijen vol instant noodles. Het merk Mama bestaat al sinds 1972 en is in Thailand de populairste van allemaal. Het is zo'n begrip geworden dat de Thai alle instant noodles gewoon Mama zijn gaan noemen.

  Dat ook Momofuku Ando aan de weg bleef timmeren, blijkt uit de ontwikkeling van 'space noodles'. Hij maakte in 2005 vacuüm noodles, die zonder kokend water konden worden gemaakt en gegeten. Momofuku deed dit speciaal voor de Japanse astronaut Soichi Noguchi, die met de Discovery space shuttle de ruimte in ging.

  Ter gelegenheid van de eeuwwisseling vroeg het Fuji Research Institute 2000 Japanners wat de beste Japanse uitvinding van de 20ste eeuw was. Niet de Walkman, Pokemon, de sushi of de karaoke bemachtigde de eerste plek. Je raadt het al, die was voor de instant noodles.

  Het is niet verrassend dat Japan inmiddels twee CupNoodles Museums heeft, in Osaka en Yokohama. Je leert er alles over het ontstaan en over de wereldwijde groei; voor de deur in Osaka zie je een standbeeld van Momofuku. Je kunt er ook naar eigen recept instant noodles maken.

  Maar als je iets bijzonders wilt, kun je ook gewoon een van de noedelsoepen van ONOFFSPICES proberen. Biologisch en vegetarisch! Er is veel gebeurd sinds Momofuku de instant noodles bedacht.

onoff spices!

Hoogwaardige biologische gemaksproducten.

Een snel groeiend Nederlands bedrijf dat in Thailand kwalitatief hoogwaardige, 100% natuurlijke en biologische Thaise gemaksproducten maakt voor de bereiding van authentiek Thaise curry’s, soepen en roerbakgerechten.

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   onoff spices! BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu