Oestersaus. Een fijn flesje.

Organic App


 • Het komt allemaal door een slordigheidje in Nanshui, Kanton. Lee Kam Sheung, trotse eigenaar van een klein eettentje, vergeet ergens aan het eind van de 19e eeuw zijn oesterbouillon van het vuur te halen en ontdekt zo de oestersaus. Bij Lee, die misschien wel eenvoudig is maar niet dom, gaat een lampje branden als hij merkt dat zijn mislukte bouillon als oestersaus goed in de smaak valt bij buurtbewoners. Daar kan hij wel wat mee en dus richt hij het bedrijf Lee Kum Kee op. Dat bedrijf bestaat nog altijd en maakt allang niet meer alleen oestersaus.

  Die buurtbewoners daar in Nanshui hadden het goed geproefd. Oestersaus, dat trouwens geen echte vissmaak heeft, zoals veel mensen denken, geeft gerechten een geraffineerde zoete opkikker. Het wordt gemaakt door oesters rustig en lang in water te laten sudderen, totdat de sappen in de oesters verdikken en er een donkere saus overblijft.

  In onze keuken in Huahin, Thailand hebben we uitgebreid in potten en pannen staan roeren om, met zoveel mogelijk biologische ingrediënten, een 100% natuurlijke oestersaus te maken. Ons proefpanel, een mooi woord voor onze kritische Thaise buurtbewoners, test de smaak. En dat is altijd weer spannend, want Thai zijn smulpapen en oestersaus is in Thailand bijna een eerste levensbehoefte. Gelukkig gingen de duimen omhoog en presenteren we daarom nu onze echte Thaise oestersaus. Echt Thais en echt lekker dus

  Een recept is echter niet alleen geslaagd als het hier bij ons in de keuken goed smaakt. Het is pas goed als het ook bij jou thuis lekker is. We ontkomen er niet aan wat biologische rietsuiker en zout te gebruiken om de producten te conserveren. Maar feitelijk zit een flesje oestersaus van ONOFF boordevol smaak. Alle van landbouw afkomstige ingrediënten (zoals tapioca en soja) zijn biologisch. De oesters worden duurzaam gekweekt in de zuidelijke Thaise regio’s Songkhla en Pattani.

  Daar kunnen we best nog iets meer over vertellen. De oesters worden in de Golf van Thailand via aquacultuur gekweekt. Het water in zuidelijk Thailand is veel schoner dan op de meeste andere plekken in Thailand. We werken met vaste kwekerijen die we samen met de Thaise Earth Net / Green Net Foundation hebben uitgekozen. Earth Net Foundation is een Thaise non-profit organisatie die het verbouwen van biologische voeding en het maken van natuurlijke producten stimuleert en begeleidt. Earth Net controleert ook of de bij ONOFF betrokken kwekers zich aan de afspraken houden en de dieren op duurzame wijze kweken.

  Een oester begint als larfje, ook wel oesterbroed genoemd. Als hun schelp zich ontwikkelt en zwaarder wordt, zakken ze naar de bodem. Daar hechten ze zich aan de bodem (aan oude schelpen bijvoorbeeld) en groeien rustig verder.

  De oesters die wij gebruiken groeien in een afgeschermd stuk zee. Veel ruimte hebben oesters niet nodig, ze hebben het al snel naar hun zin in hun schelp. Ze leven in voedselrijk water, zodat water door hun kieuwen kan spoelen. Zo nemen ze plankton en kalk op om van te leven en zuiveren ze tegelijkertijd het water. De oesters worden met de hand geoogst en er wordt dus niet met machines en netten naar oesters gebaggerd. Op deze manier levert de kweek geen vervuiling op, wordt het milieu niet nadelig belast en is de kweek geen bedreiging voor de populatie.

  We kunnen Lee Kam Sheung niet meer laten proeven, maar misschien, heel misschien, zou hij er best een beetje trots op zijn geweest dat zijn ontdekking in goede handen is.

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu