Toveren met tofu

Organic App


 • Tofu is vaak geen liefde op het eerste gezicht. Het ziet er niet heel mooi en aantrekkelijk uit, eerder een beetje kleurloos. En het ontbeert, bot gezegd, een uitgesproken smaak. Het is dus liefde die moet groeien, die je moet ontdekken. Want tofu is echt niet zo'n bleekneusje als je misschien in eerste instantie denkt.

  Tofu is gestremde sojamelk die tot een blok wordt geperst. Dat kan heel zacht zijn of juist erg stevig. De textuur van soja is een beetje sponsachtig, waardoor het gemakkelijk andere smaken absorbeert.

  In de Europese keuken is tofu een relatieve nieuwkomer. Veel mensen mensen weten (nog) niet goed hoe ze er mee kunnen koken. Bovendien heeft tofu in Europa veel te nadrukkelijk de naam van vleesvervanger. Daarmee doen we de tofu tekort, want het is echt geen alternatief, maar juist een veelzijdige eerste keuze. Je kunt het bakken, frituren, toevoegen aan de soep of rauw eten, en het is geschikt voor hartige en zoete gerechten, en dus bijvoorbeeld ook voor nagerechten.

  Tofu komt oorspronkelijk uit China, waar het al een paar duizend jaar geleden werd gemaakt. Er zijn zelfs muurschilderingen uit 200 v. Chr. gevonden waarop tofu staat afgebeeld. De naam betekent zoveel als 'kwark van bonen'.

  Vanuit China vindt tofu allereerst een weg naar Japanse en andere Aziatische keukens. En om meteen maar even een bestaande verwarring op te lossen, in veel Aziatische landen wordt het tahoe of tauhoe genoemd. Dan weet je meteen waarom je dat hier soms ook hoort.

  Er zijn veel verschillende soorten tofu. Tofu lijkt best op kaas, niet alleen vanwege de manier waarop het gemaakt wordt, maar ook hoe het product eruit ziet. Je vindt, net als bij kaas, tofu in alle mogelijke variaties, van hard tot zacht.

  Om het gemakkelijk te maken, kun je tofu in twee groepen indelen: je hebt stevige tofu (goed om mee te roerbakken of te frituren) en wat ze 'silken tofu' of Japanse tofu noemen, die is zachter en zeer geschikt om rauw te gebruiken (want hij valt snel uit elkaar). 'Silken tofu' leent zich beter voor sauzen en smoothies.

  Alhoewel tofu veel mensen aanvankelijk afschrikt, kun je er gemakkelijk zelf mee koken. Als je stevige tofu koopt bevat deze (meestal) nog veel vocht. Van dat vocht moet je af, want het voorkomt dat je de tofu goed kunt bakken en dat de tofu de door jouw gewenste smaak opneemt. Leg de tofu dus op een bord, met een omgekeerd bord er bovenop dat zachtjes op de tofu drukt. Zet het een nachtje in de koelkast en de volgende dag kun je toveren met de tofu.

  Dat tofu weinig smaak heeft, is juist een voordeel. Geef het, bijvoorbeeld door het in blokjes te marineren, of als gehakt te bakken, de smaak die jij wilt. Tofu is geschikt voor salades (je kunt ei vervangen door tofublokjes), soep, roerbakgerechten, smoothies en desserts (maak eens chocolademousse met zachte tofu!). Het is 100% plantaardig, bevat veel eiwitten, calcium en ijzer (vandaar dat het als vleesvervanger wordt gezien), maar heeft weinig calorieën en vetten, en is van nature glutenvrij.


 • onoff spices

  ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

  Lees verder...

  EU Certificaat

  We Are Certified

  Contact

    Stuur ons een Email: enquiry@onoffspices.com

    +31 103073250

     +31 103073250

     ONOFF SPICES BV
  Postbus 8090
  3301 CB Dordrecht

  Follow us

  Mobiel Menu