• "WIST JE DIT?"

    En andere wetenswaardigheden...

    App Store


Allerlei informatieve en leuke Thaise wetenswaardigheden.

1. Dat al onze verpakkingen BPA-vrij zijn? Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel verpakkingsmateriaal van voedsel zit. Je moet dan denken aan hard plastic flessen en blikjes. Wat is het probleem met BPA? Vanuit de verpakking kan het BPA in ons voedsel komen. Als je te veel BPA binnenkrijgt is dat schadelijk voor de lever, de nieren, voor de vruchtbaarheid en het heeft mogelijk effect op de hormoonhuishouding.

Je moet echter wel hoeveelheden binnenkrijgen die ruim boven de Europese norm liggen (0,004 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht). De EFSA, European Food Safety Authority, geeft als algemene conclusie in ‘Scientific opinion on bisphenol A’ (2015): “…. that BPA poses no risk to human health from foodstuffs because current levels of exposure are well below the t-TDI of 4 µg/kg of bw/day.” Maar toch zijn er al landen in Europa die een verbod op BPA in verpakkingsmaterialen hebben ingesteld. Wij van ONOFF SPICES nemen het zekere voor het onzekere en zorgen ervoor dat al onze verpakkingsmaterialen geen BPA bevatten.


Bron: Voedingscentrum Bron: Efsa Europe (PDF file download)
About us

2. Je hebt het vast weleens meegemaakt. Een hap van moeders erwtensoep roept fijne (of minder fijne) jeugdherinneringen op. De smaakzin is een van de vijf klassieke zintuigen van de mens. De primaire, fundamentele smaken zijn: zoet, zuur, bitter, zout en umami. Umami geeft de indruk van hartigheid. Onno Stienen van ONOFF SPICES maakt vaak gebruik van gefermenteerde ingrediënten. Rene Redzepi (chefkok/ eigenaar restaurant Noma) stelt: “Door te werken met gefermenteerde ingrediënten krijg je veel meer umami in je gerechten.” Volgens sommige onderzoekers is er een zesde smaak: vet. Maar er is veel meer als het gaat om smaak. Bij het proeven speelt ook de waarneming van de structuur (krokant of slap, mals of taai), de temperatuur en de kruidigheid van het eten een belangrijke rol. In: “Hoe de hersenen smaak construeren” laat neurobioloog Gordon Shepherd zien hoe je hersenen op basis van talloze indrukken een complex smaakbeeld creëren. Het begint met een herinnering aan het eten waardoor de speekselklieren worden geactiveerd. Terwijl je het eten naar je mond brengt, zie je de kleuren, de vormen en ruik je de geuren. Daarna geven het kauwen, het geluid en het gevoel in de mond nog meer informatie. De smaakpapillen (receptoren) op je tong nemen de primaire smaken waar en tijdens het kauwen en slikken komen er vluchtige stoffen vrij die met name in je neusholte komen. Je hersenen combineren ten slotte alle zintuiglijke informatie tot een smaakervaring. “We denken dat smaak uit de mond komt, maar het grootste deel komt (..) van geuren, die door receptoren in de neus worden herkend. Zo bouwen we in de hersenen een ‘geheugen’ op voor latere smaakervaringen.”

Bron: Hoe de hersenen smaak construeren | Dr. Gordon Sheperd
About us

3. Bedrijven die biologische voedingsmiddelen willen bereiden dienen in het bezit te zijn van de juiste certificaten. Er moet een duidelijke administratie bijgehouden worden van biologische grondstoffen die binnenkomen, en biologische producten die geleverd worden aan bijvoorbeeld winkels of andere met reguliere levensmiddelen. Biologische voeding mag geen chemisch-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen bevatten en ook geen conserveringsmiddelen. Ook zijn er strenge eisen aangaande de etikettering.

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur. En sociaal, met aandacht voor de werkomstandigheden en inkomsten van de boeren in Isaan, het noordoosten van Thailand, die voor ONOFF SPICES onder meer pepers, limoenblad, knoflook en koriander verbouwen. Die landbouwproducten bevatten geen kunstmatige groei- of bestrijdingsmiddelen. ONOFF SPICES doet geen concessies aan de smaak, die is echt Thais. En echt lekker. Alle soepen, curry's en woksauzen zijn zo samengesteld dat iedereen er thuis in een handomdraai een Thais gerecht mee kan maken.

About us

4. Zin in een broodje ijs? Thai eten eigenlijk geen brood. Ze vinden het niks, zonder rijst is eten geen maaltijd. Je kunt wel brood kopen in supermarkten, maar op die afdeling is het nooit erg druk... Een croissantje of een brownie als tussendoortje lukt nog wel, maar een boterham met kaas komt voor Thai van Mars. Er is een uitzondering, en die vinden wij dan weer raar. Het broodje ijs. Een bolletje roomijs op een wit broodje met wat kokosmelk of gezoete melk erover heen, en misschien met wat kokos kleefrijst en een paar pinda's. Je eet het als een hot dog. Een traktatie! Al wat begrijpelijker is voor ons de combinatie van ijs met toast, meestal gedrenkt in boter en honing.

Of schaafijs, dat kennen we in Nederland inmiddels ook. Dat zie je Thai eten als ze met een groepje vrienden op aan avondmarkt zitten. Het eten van zo'n schaafijs constructie, want ze worden hoog en indrukwekkend gepresenteerd, is een sociaal evenement en dus voor minimaal twee personen, maar liever nog voor drie of vier. De berg schaafijs is op smaak gemaakt met gekleurde siroop, kokosmelk, fruit en stukjes gezoete mais en gelatine.

About us

5. Limoenblad houdt van gezelschap, tenminste dat lijkt zo, want ze groeien altijd met zijn tweeën aan een tak. Ze hebben daardoor de vorm van een zandloper (of een 8), al is de buitenste van de twee altijd wat kleiner. In Thailand heb je het limoenblad bai makrut, in Indonesië noemen ze het djeroek poeroet en we kennen ook kaffir, naar het blad van de kaffir limoen boom waar de vruchten aan groeien. Die boom vind je vooral in Zuidoost Azië; kaffir limoen bomen zijn gek op flink wat zon, op natte grond en, als ze in de groei zijn, op een hoge luchtvochtigheid. Ze hebben een kort seizoen, in het najaar leveren ze maar een maand of drie vruchten. Vers kun je ze in Nederland jammergenoeg niet krijgen. Ze kunnen er door het kille klimaat niet groeien en vers vervoeren vanuit Azië lukt niet. De blaadjes worden binnen een paar dagen bruin. Invriezen kan, maar dat levert kaffir limoenblaadjes op die na het ontdooien snel slap worden. Gewoon drogen in de Aziatische zon en ze dan vervoeren, is dus de beste manier om de smaak in Nederland zo vers mogelijk in de pan te krijgen.

Al weer lang geleden werd er op televisie en in de krant een zeepje aangeprezen dat 'de wilde frisheid van limoenen' zou bevatten, je herinnert je dat misschien. Wij weten nog altijd niet wat wilde frisheid precies is, maar wat we wel weten is dat fris, limoen en limoenblad bij elkaar horen. Ruik maar eens aan kaffir limoenblad, het ruikt heerlijk verkwikkend. Dat verklaart waarom het opduikt in zeep, maar ook in bieren. En het verklaart waarom het in veel Thaise keukens een geliefde smaakmaker is. De blaadjes worden er meegestoofd in curries en soepen en geven langzaam hun frisse aroma af. Omdat ze een beetje taai zijn, worden ze vaak kort voordat het gerecht klaar is verwijderd. Niet altijd. In Thailand laten ze ze ook vaak zitten, omdat dat daar nou eenmaal gebruikelijk is en het er best smakelijk uit ziet. Soms worden de blaadjes heel erg klein gesneden, als eetbare reepjes zo dun als een haar. Dan geven ze juist dat extra beetje smaak mee, bijvoorbeeld in viskoekjes.

About us

6. Elk najaar, een beetje afhankelijk van de Chinese kalender, maar altijd in oktober, wordt er in Thailand een groot vegetarisch festival gehouden... Van Phuket tot Chiang Mai wordt de nadruk op gerechten zonder vlees en vis gelegd. Het is al bijna 200 jaar een goed gebruik in Phuket, waar ooit een gezelschap van Chinese operazangers neerstreek om Chinese arbeiders te vermaken. Nadat er een epidemie uitbrak en er doden vielen, dacht men dat dit gebeurde omdat de Chinezen te weinig respect voor de goden hadden getoond. Daarom werd besloten elk jaar negen dagen geen vlees of vis te eten. In Bangkok wordt het feest het uitbundigst in Chinatown gevierd.

Yaowarat, de belangrijkste straat wordt deels afgezet voor de feestelijkheden. Er staan overal kraampjes met lekkernijen, er is muziek (Chinese opera) en een parade. Is zo'n festival dan nodig, denk je misschien. Ja, toch wel. Ondanks de rijkdom en veelzijdigheid van de Thaise keuken hebben vegetarische gerechten nog niet overal een plek op de menukaart gekregen. Waarschijnlijk omdat het Thaise Theravada boeddhisme het monniken niet verbied om vis, varken en kip te eten, mits het dier niet speciaal voor de monniken is geslacht. De Thaise boeddhisten gaan er niet van uit dat Boeddha het eten van dieren heeft afgeraden. Toch vind je, als gevolg van de groeiende vraag, steeds meer vegetarische restaurants (te herkennen aan de gele cirkel met rode letters). Daar komt bij dat als je er om vraagt er altijd genoeg mogelijkheden voor een heerlijke maaltijd zonder vlees (en vis) zijn. Zo komt de veelzijdigheid van de Thaise keuken toch weer van pas.


About us

Vegetarische Thaise gele curry met bloemkool en aardappel

Lees het recept...

7.Kokosroom. Het geeft een hele eigen smaak en verzacht de pittige kant van gerechten... Ben je ook zo gek op kokos? Dan ben je niet de enige. Wie kent er niet Tom Kha Gai, de wereldberoemde Thaise kippensoep? In Thailand is kokos enorm populair. Het geeft een hele eigen smaak en verzacht de pittige kant van gerechten. Je maakt het met kokosmelk, of beter nog, kokosroom. Ze worden allebei gemaakt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot, door het eerst te raspen, dan met water te vermengen en het vervolgens te zeven. Kokosroom bevat meer natuurlijke vetten en minder water.

Je kunt zelf kokosroom van kokosmelk maken, maar waarom zou je dat doen als er al een smakelijke biologische kant en klare kokosroom is, van ONOFF SPICES natuurlijk. Daar komt nog bij dat kokosroom veel vitaminen (C, E en B), antioxidanten en mineralen (magnesium voor sterke botten) bevat. In Thailand wordt kokosroom vooral gebruikt om curry's en soep te maken. Thai Green Curry, Massaman Curry, het zijn er slechts een paar. Op onze website vind je een recept om biologische Thaise Khao Soi soep te maken.

Lees het recept... Download de receptkaart van dit gerecht
About us

8. Heb je al rijst gegeten? Thai zeggen geen goede morgen of zullen niet snel vragen hoe het met je gaat. Zij kiezen voor een alomvattend begroeting die zo Thais is als het maar zijn kan. Zij zeggen letterlijk: Heb je al rijst gegeten? Toch gaan ze er bij 'nee' niet onmiddellijk van uit dat er iets ernstig mis is. In Nederland hoop je ook niet dat iemand na 'hoe gaat het' begint te vertellen hoe traumatisch zijn leven zich ontwikkelt. Wel zegt deze 'heb je al rijst gegeten' begroeting veel over hoe Thai in het leven staan. Het gaat om eten, altijd. Overal kun je eten, overal is eten, en als je in de bus of de taxiboot noodgedwongen over iemands schouder meekijkt (we zijn nu eenmaal langer) dan gaat het op zijn of haar mobieltje waarschijnlijk over eten.

Omdat een maaltijd zonder rijst geen maaltijd is, staat rijst een beetje gelijk aan eten. Nou vooruit, noedels geldt ook nog als een maaltijd, maar toch eerder als alternatief voor de moedermaaltijd rijst. In het Thai wordt voor 'eten' dus vaak het woord 'rijst' gebruikt. De Thaise 'heb je al rijst gegeten' vraag is oud, officieel geldt pas sinds de jaren '40 van de vorige eeuw dat ook 'sawasdee' een geoorloofde begroeting is. Ook in China, Singapore, Vietnam, Cambodja en de Filipijnen wordt belangstellend met soortgelijke eet vragen een vriend begroet.

About us

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: enquiry@onoffspices.com

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu